פרופ' דב אליצור

פרופ' דב אליצור ז"ל

    קורות חיים

    פרופסור דב אליצור, מהחוקרים הבולטים במנהל עסקים, הלך לעולמו בגיל 93 בביתו במוצא עילית. פרופסור אליצור היה פעיל במחקר עד יומו האחרון, תוך שיתוף פעולה עם חוקרים מהארץ ומחו״ל. פרופסור אליצור היה בין המקימים של בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת בר-אילן. עד גיל 90 הוא המשיך ללמד ולהנחות תלמידי מחקר לתואר שלישי והעמיד דורות רבים של חוקרים. בין תלמידיו הבולטים היו פרופסור אהרון צינר, פרופסור רמי שגיא ז״ל ופרופסור שמואל סטשבסקי.

     

    תחום המומחיות של פרופסור אליצור היה ניתוח עיסוקים, ובמשך שנים הוא פיתח שיטות בתחום זה עבור נציבות שירות המדינה. זה היה גם נושא עבודת הדוקטורט שלו מאוניבריסיטת אמסטרדם. לאחר שובו מאמסטרדם הוא השתלב במחלקות מנהל עסקים ופסיכולוגיה באוניברסיטת בר אילן וכן שימש כחוקר אורח באוניברסיטת ברקלי בקליפורניה ובאוניברסיטת אמסטרדם.

     

    פרופסור אליצור הקים שני ארגוני מחקר בינלאומיים ושימש כנשיא שלהם: איגוד תורת השטחות (Facet Theory Association) והאיגוד הבינלאומי לערכי עבודה (ISSWOV). שני האיגודים ממשיכים להיות פעילים ולקיים באופן סדיר כנסים מדעיים בינלאומיים במקומות שונים בעולם. הכנסים האחרונים התקיימו בניו יורק, ברזיל ולטביה ופרופסור אליצור היה פעיל בארגונם ואף קיים בהם סימפוזיונים בתחומי המחקר שלו.

     

    תחומי המחקר המגוונים של אליצור כוללים מלבד ניתוח עיסוקים גם נושאים כמו מוטיבציה בעבודה, התמודדות עם לחץ בעבודה, שיתוף פעולה בארגונים, התמודדות עם שינויים טכנולוגיים וערכי עבודה. הוא היה בין המדענים הראשונים שחקרו באמצעים מדעיים את תחום היזמות. מחקריו פורסמו בכמאה מאמרים מדעיים בכתבי עת בינלאומיים והוא הוציא לאור למעלה מעשרה ספרים. לרגל יום הולדתו התשעים ערכו תלמידיו ספר שבו נכללו עשרות מאמרים פרי עטו של אליצור, אשר התפרסמו במשך כ-60 שנה. לא רבים המדענים שזוכים להיות פעילים במחקר ובהוראה במשך זמן כה ממושך.

     

    פרופסור אליצור היה אחד המומחים הבולטים בתורת השטחות, גישה ייחודית לפיתוח תיאוריה ובדיקתה השיטתית, אשר פותחה על ידי הסוציולוג פרופסור לואי גוטמן. אליצור שיכלל את הגישה ועשה בה שימוש נרחב במחקריו. הוא הוזמן להציג את הגישה ואת מחקריו השונים במוסדות מחקר ברחבי העולם.

     

    אליצור נולד בצ׳כוסלובקיה בשנת 1922 והוא הצליח לעלות לארץ באוניה האחרונה שיצאה מאירופה ב1939. הוא למד בסמינר למורים ליפשיץ ושימש כמורה ומחנך בבית ספר יסודי. תלמידיו זוכרים אותו עד היום כמורה אהוב ומיוחד. לאותה חיבה והערכה הוא זכה גם מתלמידיו באוניברסיטה, אשר רבים מהם ליוו אותו השבוע בדרכו האחרונה. עד השנים האחרונות הוא המשיך להנחות תלמידים לתואר שלישי ועד ימיו האחרונים המשיך לסייע להם לפרסם את מחקריהם בכתבי עת מדעיים. הוא כותב משותף של מאמרים שיצאו לאור לאחר מותו. רבים מתלמידיו רואים בו אב רוחני ומורה לחיים.

     

    כל מי שהכיר אותו ידע שאחד המאפיינים הבולטים שלו הוא סקרנות אינסופית. תכונה זאת עשתה אותו מדען מבריק, אך הסקרנות שלו לא התמקדה רק בעולם המקצועי שלו. הוא הירבה לטייל בעולם ממש עד התקופה האחרונה. הוא ערך טיולים רגליים ארוכים בארץ וטיפל בשקדנות בגינה המרהיבה שלו במוצא עילית, שבה עצי פרי רבים ופרחים.

     

    פרופסור אליצור הותיר אחריו אשה, שתי בנות ונכדים.

     

    תאריך עדכון אחרון : 05/12/2022